ΓΚΥ ΝΤΕ ΜΩΠΑΣΣΑΝ / ΒΑΛΤΕΡ ΜΠΕΝΓΙΑΜΙΝ
.
ΠΑΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ / ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ-ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ή Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΦΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ / ΡΟΖΑΛΙ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ALLOGLOTTA / ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ Ι


ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ / Τα δύο κείμενα περιλαμβάνονται στο δεύτερο τεύχος της "alloglotta", Το πράγμα.
.


Πιστεύω... στην ψυχή μου: το Πράγμα.
Λεών Ντεμπέλ, Γραπτά, Παρίσι 1929.Ο Γκυ ντε Μωπασσάν δημοσίευσε το διήγημα «Παλιά πράγματα» στην εφημερίδα Ζιλ Μπλάς (Gil Blas), στο φύλλο της 29ης Μαρτίου 1882, με το ψευδώνυμο Μωφρινιέζ (Maufrigneuse), που ενίοτε χρησιμοποιούσε.

Ο «Λουδοβίκος Φίλιππος ή ο εσωτερικός χώρος» αποτελεί το τρίτο κεφάλαιο του κειμένου Παρίσι, πόλη του 19ου αιώνα που έγραψε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν ως μια πρώτη σύνοψη του ανολοκλήρωτου έργου του Στοές (Das Passagen-Werk). Αυτή η συνοπτική εκδοχή απεστάλη από τον Μπένγιαμιν στον Αντόρνο τον Μάιο του 1935. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μαξ Χόρκχαϊμερ ζήτησε από τον Μπένγιαμιν να συντάξει ένα δεύτερο κείμενο στα γαλλικά, το οποίο θα απηύθυνε σε έναν Αμερικανό μαικήνα ευελπιστώντας ότι θα ενδιαφερόταν για το έργο, ούτως ώστε να το χρηματοδοτήσει. Από αυτή τη δεύτερη εκδοχή του 1939 προέρχεται η παρούσα μετάφραση.
  
Σε μια επιστολή που απηύθυνε στον Αντόρνο το 1935 ο συγγραφέας διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο κείμενο πηγάζει από τη βερολινέζικη περίοδο της ζωής του, καθώς και από τις συζητήσεις του με τον Φραντς Χέσσελ. Με τη διαρκή επεξεργασία αυτών των κειμένων ο Μπένγιαμιν ήθελε να αποτιμήσει τη νεωτερικότητα της βιομηχανικής εποχής, η εμβληματική εικόνα της οποίας αποτυπωνόταν αλληγορικά στις στοές των μεγαλουπόλεων του 19ου αιώνα. Άλλωστε η περιγραφή της στοάς της Όπερας του Παρισιού στον Παριζιάνο Χωρικό του Αραγκόν –που υπήρξε ένα από τα αγαπημένα μυθιστορήματα του Γερμανού φιλοσόφου– αποτέλεσε το έναυσμα για τη συγγραφή των Στοών.
.


Συγγραφείς : Γκυ ντε Μωπασσάν / Βάλτερ Μπένγιαμιν (Guy de Maupassant / Walter Benjamin)
Τίτλος : Παλιά πράγματα / Λουδοβίκος-Φίλιππος ή ο εσωτερικός χώρος
Μετάφραση : Έφη Γιαννοπούλου. Ροζαλί Σινοπούλου
Επιμέλεια : Γιάννης Καλιφατίδης
Τίτλοι Πρωτοτύπων : Vieux objets. Louis-Philippe ou l'interieur
Γλώσσα Πρωτοτύπου : Γαλλική
Κατηγορίες : Λογοτεχνία. Δοκίμιο
Σειρά : Παράλληλες Αναγνώσεις · 1
Χρονολογία Α' έκδοσης : “alloglotta”, Ιούνιος 2010
Σχήμα βιβλίου : 18 x 15 εκ.
Τύπος βιβλιοδεσίας : Μαλακή
Αριθμός σελίδων : 28
ISBN : 978-960-99385-0-1
.